KESATUAN PEMBANTU OPERASI

PERKHIDMATAN AWAM SEMENANJUNG MALAYSIA DAERAH PASIR GUDANG, JOHOR BAHRU

Cadangan Dan Komen

Terbuka kepada semua pelawat untuk membuat cadangan dan komen.Segala apa-apa cadangan dan komen adalah tanggungjawab anda. Dilarang menggunakan perkataan yang kurang menyenangkan.Pihak admin boleh menghapuskan cadangan atau komen tanpa meminta izin.

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

31 Comments

Reply MOHD LATIF BIN HASSAN
9:45 PM on November 4, 2014 
Salam 1 Malaysia,

Saya berkhidmat di Jabatan Perhubungan Perusahaan Johor , terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih dan syabas kepada pihak kesatuan yang telah berjuang untuk memartabatkan Pembantu Am Pejabat. Walaubagaimanapun ini adalah titik permulaan bagi kita untuk memperbaiki skim perkhidmatan Pembantu Am Pejabat yang sekarang menjadi Pembantu Operasi dengan syarat kemasukan juga dinaikkan. Jika tuan/puan membaca sejarah skim perkhidmatan ini dari Pelayan Pejabat, ditukar kepada pembantu Am Rendah ditukar lagi kepada Pembantu Am Pejabat dan sekarang Pembantu Operasi.
Kebanyakan tuan/puan memasuki skim ini terus ke Jawatan pembantu Am Pejabat dengan syarat kemasukan tamat tingkatan 3. jika semasa jawatan Pelayan Pejabat , syarat kemasukan tamat darjah enam sekolah bantuan penuh kerajaan dan sekarang kerajaan telah menaikkan taraf Pembantu Am Pejabat kepada Pembantu Operasi dengan syarat kemasukan PMR.

kepada Admin saya ada beberapa soalan :-

1. Kenapa Nama Kesatuan ini Cawangan Negeri Johor Daerah Pasir Gudang. Adakah Kesatuan Cawangan Negeri Johor di Daerah-daerah lain ?

2. Kenapa tidak Nama Kesatuan ini Cawangan Negeri Johor sahaja?

3. Jika dilihat senarai Ahli Kesatuan boleh dikatakan semuanya datang dari Sekolah-sekolah
( Jabatan Pelajaran ) tidak ada dari Jabatan-jabatan lain.

4. Untuk memperkukuhkan lagi Kesatuan saya ingin mencadangkan agar pihak kesatuan mempelawa semua Pembantu Operasi dari lain-lain jabatan untuk menganggotai kesatuan ini.

Untuk makluman Admin, sepatutnya Pihak Kesatuan perlu berusaha untuk mendapatkan seberapa banyak ahli dengan menghantar borang permohonan menjadi ahli kepada setiap jabatan beserta surat dengan menerangkan Tujuan Kesatuan ini ditubuhkan, terpulanglah kepada Pembantu Operasi di Jabatan-jabatan berkenaan untuk menjadi ahli atau tidak. Pada masa sekarang tidak rasional untuk AJK Kesatuan pergi ke setiap Jabatan untuk mencari ahli memadai dengan mengepos surat beserta borang permohonan.

Akhirkata, saya mohon maaf jika menyinggung perasaan Admin dan kesatuan.
Reply Norehan
10:00 PM on September 16, 2014 
Salam ,

Saya Norehan , bahagian pasir gudang dah ada persatuan ni, bahagian johor bahru sy x pasti da pernah wujud atau tidak, kalau da ada , bagaimana sy nak daftar sbg ahli, PO yg baru pon semakin ramai, mungkin blh mencurahkan idea -idea yg baru...sekian terima kasih....
Reply KOKILAN A/L MANOKARAN
1:29 AM on September 4, 2014 
Salam 1 M'sia

Saya kokilan a/l manokaran sebagai PO N11 ingin mencadang membuka persatuan di Daerah Hulu Langat.
- Bagaimana melaksanakan untuk perkara tersebut.
- Apakah harus saya membuat
- Dimana saya boleh dapatkan 'Borang Permohonan"

Sekian, terima kasih dan Salam 1 Malaysia

Menerusi Kemajuan Pembantu Operasi Untuk Selama lamanya...

KOKILAN A/L MANOKARAN
PO N11
SK Sri Jelok
43000 Kajang,
selangor.
Reply juliana ismadi
4:12 AM on August 21, 2014 
SALAM ADMIN, SAYA INGIN BERI PANDANGAN BERKENAAN SKOP BIDANG TUGAS PO N11. SEBELUM INI JAWATAN PEMBANTU AM PEJABAT N1 BIDANG TUGAS LEBIH KEPADA KERANI.JAWATAN YANG BARU BOLEH DITUGASKAN SEBAGAI PEMANDU.AGAK KURANG SESUAI LA. MOHON ADMIN DAPAT PANJANGKAN KEPADA CUEPECS DAN PIHAK JPA. TERIMA KASIH
Reply admin
1:50 AM on July 16, 2014 
ASSALAMMUALAIKUM ZULHAFIZAN HASRI ..

1.TERIMA KASIH ATAS PANDANGAN ANDA.
2. BERAPA RAMAI KAH YANG MEMBANTU KAMI MEMPERJUANGKAN PO? JUMLAH PO SEMALAYSIA 32000 ORANG, AGAK AGAK BERAPA RAMAI PO YANG MEMBANTU KAMI? DAN BERAPA RAMAI KAH YANG MENJADI AHLI.
3.UNTUK PENGETAHUAN TUAN ZUL, BUKAN SAHAJA KRITIKAN TETAPI TOHMAHAN YANG KAMI DAPAT.BERMACAM MACAM KAMI DAPAT, ADA SESAIAPA YANG TAHU BUKAN NAK MENUNJUKKAN YANG KAMI NE TIDAK TERIMA TEGURAN ATAU KRITIKKAN , SAYA BERHARAP SEMOGA SATU HARI NANTI TUAN ZUL MEMEGANG JAWATAN PENGERUSI PON SUDAH MENCUKUPI UNTUK SAMA SAMA RASA DENGAN KAMI APA YANG KAMI RASAKAN.
4. MASIH TIDAK BERPUAS HATI LAGI KE TUAN ZUL TENTANG GAJI? MARI KITA FIKIR SEBENTAR, PERBEZAAN KENAIKAN GAJI DENGAN PT HANYA $15 SETAHUN BERBANDINGAN DENGAN DAHULU DAN ELAUN KHIDMATAN AWAM BEZA DENGAN PT HANYA $20 SEBULAN, ADAKAH ITU HADSIL PERJUANGAN KESATUAN LAIN???
UNTUK PENGETAHUAN TUAN ZUL, BILA KITA MEMINTA KENAIKAN GAJI BUKAN HARI INI MENGHANTAR KERTAS KERJA ESOK LUSA TERUS LULUS..:)
5.SAYA MUNGKIN TAK BERAPA PANDAI DENGAN PEKELILING TAPI TAHUKAH TUAN ZUL YANG KENAIKAN GRED N11 YANG MANA GRED PAP DAN PEMANDU TELAH DISATUAKAN DALAM SATU BAKUL DLM ERTI KATA DUDUK DALAM GRED YANG SAMA.
6.BERSABAR LAH WAHAI TUAN ZUL, SELEPAS INI AKAN ADA PENAMBAHBAIKAN GRED BAGI GRED N11 YANG MANA YANG DULUNYA GRED N4 MUNGKIN AKAN ADA SATU LAGI GRED YANG BARU..BERSABARLAH.
7.KITA HIDUP KALAO BOLEH NAK YANG TERBAIK, DAH KITA DITENTUKAN GRED N11 YANG TERAKHIR KITA KENA TERIMA , KERJA ITU IBADAH, BAGI SAYA SAYA PON TAK NAK KERJA DI GRED YANG PALING BAWAH SEKALI.DAH SETAKAT SIJIL KITA UNTUK GRED YANG TERBAWAH, KITA BERUNTUNG SEBAB ADA YANG BERIJAZAH TETAPI MENGGANGUR.
8. PADA TUAN ZUL, BERSABAR LAH, KESATUAN SENTIASA BERJUANG WALAUPON KEBANYAKKAN BUKAN AHLI TETAPI MENDAPAT JUGA HASIL PERJUANGAN KAMI.
ADA SESIAPA AMBIK KISAH TENTANG ITU???
Reply Ku Alam
11:25 AM on July 9, 2014 
Saya buat Admin,

Saya sekadar ingin mengusulkan salah satu Matlamat Persatuan iaitru "Merancangkan dan meningkat taraf perkhidmatan"
Saya hemat saya mungkin pihak Persatuan boleh mengemukakan satu kertas kerja cadangan bagi meningkatkan taraf hierarki skim perkhidmatan Pembantu Operasi dari N14 kepada N 22.
Saya percaya perkara ini diteliti dan dipertimbang oleh pihak Jabatan Perkhidmatan Awam ataupun pihak yang berkenaan.
Ianya boleh dibuat melalui proses Memperkasakan Perkhidmatan Awam dibawah Jabatan Pembangunan Kemahiran yang merupakan satu Produk yang dibangunkan oleh Kerajaan didalam melahirkan modal Insan Negara.

Seandainya pihak tuan merasakan usul ini adalah baik dan boleh dibawa keperingkat Persatuan, saya sedia untuk memberikan kertas cadangan tersebut.

Insyallah...

Sekian, takrifnya.

Pembantu Operasi dalam Proses buat Sarjana Pentadbiran Perniagaan.
Reply ZULHAFIZAN HASRI
5:06 AM on June 20, 2014 
Salam ADMIN.....
1 SEDARKAH ADMIN BAHAWA SKIM PEMBANTU OPERASI INI TELAH DITENTANG DALAM SBPA?
2 ADAKAH ADMIN TELAH MEMBACA PEKELILING BARU BERKENAAN SKIM PEMBANTU OPERASI?
3.KENAIKAN GRED TIDAK MEMBAWA APA-APA MAKNA, HAL INI KERANA WALAUPUN DINAIKKAN GRED....KITA MASIH LAGI DUDUK PALING BAWAH DALAM HIRERKI KEPIMPIMNAN PENJAWAT AWAM. BEZANYA DULU GRED 1 PALING BAWAH, SEKARANG GRED 11 TAPI TETAP PALING BAWAH.
4. SEPATUTNYA ADMIN HARUS PERJUANGKAN KENAIKAN GAJI OLEH KERANA KITA SEMUA AKAN MENGHADAPI GST TIDAK LAMA LAGI.
5. KAMI PAP TIDAK MEMBANTAH TERHADAP SKOP BIDANG TUGAS YANG LEBIH LUAS...BIARLAH PERTAMBAHAN TUGAS SESUAI DENGAN BIDANG TUGAS KAMI...SEKARANG PAP BOLEH BERTUGAS SEBAGAI PEMANDU...YANG INI KAMI TENTANG.....SILA RUJUK PEKELILING JPA BERKENAAN JAWATAN PEMBANTU OPERASI....
6. SAYA SOKONG PENDAPAT EN NASRULLAH....BILA DILIHAT SEMULA HANYA PAP YG DPT PERTAMBAHAN TUGAS...SEDANGKAN JAWATAN YANG LAIN SAMA GRED SKOP BIDANG TUGAS TETAP SAMA...
7.SEPATUTNYA PIHAK ADMIN BERSAMA-SAMA MEMPERJUANGKAN HAK KAMI...BUKAN MENYOKONG SEGALA DASAR YANG MEMBEBANKAN...
HENDAK JADI PEMIMPIN HARUS BOLEH TERIMA KRITIKAN..

SEKIAN DIMAKLUMKAN.....
Reply admin
3:41 AM on June 16, 2014 
raffarzrs

ADAKAH ANDA SEORANG AHLI KESATUAN? NEGERI MANA DAN JABATAN / KEMENTERIAN MANA?
AMAT SEDIH BILA ANDA BERKATA KAMI KESATUAN CAKAP TAK SERUPA BIKIN..
Reply ADMIN
3:31 AM on June 16, 2014 
WASALAM.....BERSABARLAH WAHAI RAKAN RAKAN...KITA MEMEGANG GRED YANG BARU BELUM LAGI SETAHUN SEDANGKAN KAMI DI PIHAK KESATUAN MEMPERJUANGKAN KENAIKAN GRED BERTAHUN TAHUN.PENAMBAHBAIKAN AKAN BERLAKU TETAPI BERSABARLAH, UNTUK PENGETAHUAN TUAN TUAN , KITA BUKAN BUAT KERTAS KERJA HARIN INI ESOK SUDAH LULUS, KENA SABAR .BYK PROSES PROSES YANG DILAKUKAN , DIPERINGKAT MAJLIS BERSAMA JABATAN, MAJLIS BERSAMA KEBANGSAAN, DIPERINGKAT KONGRES SEMUA NYA MEMERLUKAN MASA.

YANG KEKANAN HILANG, BUKAN KITA SAHAJA YANG BERLAKU, PT KERANI PON BERLAKU JUGAK KAN.

RASANYA SKOP KERJA PO SEBENARNYA SAMA SAHAJA SEPERTI DAHULU SEBAB TIADA PEKELILING SKIM YG BARU YANG MENGATAKAN PENAMBAHAN TUGAS.

SITI ZUBAIDAH...APA YANG TAK CUKUP LAGI...PIHAK KESATUAN KAMI DAH LAWAN UNTUK SEMUA PAP..KENAIKAN GAJI DENGAN KERANI CUMA BEZA $15 SAHAJA UNTUK GAJI TAHUNAN IKA CUMA BEZA $20 SAHAJA.

SAYA NAK TANYALAH DENGAN PUAN NO AHLI PUAN DAN CAWANGAN PUAN DI MANA, SAYA PERLUKAN SOKONGAN DARI RAKAN RAKAN PUAN YG BELUM MENJADI AHLI UNTUK SAMA SAMA BERJUANG, BARULAH KITA SAMA SAMA TAHU SUSAH SENANG.
Reply mohd yusof azfar
4:54 AM on June 12, 2014 
diharap ada pernambahbaikkan berkenaan jawatan pembantu operasi, kalau ada penambahhan tugas pun biar ada berkaitan....pap selalunya ditugaskan membuat kerja perkeranian.....takkan nk kena jadi pemandu pulak.....

PRESIDEN KESATUAN

EN M.RAMACHANDRAN

PENGERUSI CAWANGAN NEGERI JOHOR DAERAH PASIR GUDANG

EN MAZLAN BIN BACHOK

LOGO KESATUANEMAIL KAMI : papdpg2011@yahoo.com